Wordpress installeren, makkelijker kunnen wij het je niet maken.

13-02-2022

Je hebt vast gehoord van Wordpress en omdat je bij dit artikel terecht bent gekomen, denken we dat je er heel graag zelf mee aan de slag wilt. Je hebt gewoon even wat hulp nodig bij de installatie ervan. Wordpress installeren hoeft niet moeilijk te zijn en bij ons ben je aan het juiste adres voor een zo eenvoudig mogelijk stappenplan. In dit artikel leggen we het je kort en krachtig uit.

De makkelijkste manier van Wordpress Installeren

Klanten van Mijnwebsitehosting hebben het wel heel erg makkelijk. Bij aanschaf van een domein met hostingpakket zorgen wij er standaard voor dat Wordpress geïnstalleerd wordt. Je hoef je dus geen zorgen te maken over de installatie van de Wordpress-bestanden, het aanmaken en koppelen van de database en het configureren van de belangrijkste instellingen. Bij ons is het eenvoudig een kwestie van bestellen, heel even wachten en klaar. Je ontvangt de Wordpress-inloggegevens en je kunt meteen aan de slag. Vergeet hierbij niet om ons artikel: ‘Wordpress website maken’ nog even door te lezen. Hierin geven we je kort wat basiskennis over Wordpress, zodat je nét wat beter voorbereid bent.

Hoe installeer je Wordpress handmatig?

Heb je nu niet de luxe van onze Wordpress hosting, omdat je bij een andere hostingprovider zit? Dan is dat natuurlijk jammer, maar we helpen je graag op weg om handmatig Wordpress te installeren. Wat heb je nodig?

  • Inloggegevens van ‘Direct Admin’, ‘Plesk’, of een andere beheeromgeving van je hostingprovider
  • Een database, de databasenaam en inloggegevens
  • FTP-gegevens van je webhosting
  • De laatste versie van Wordpress

Heb je dit allemaal bij de hand? Dan kunnen we beginnen!

Een database aanmaken voor de Wordpress installatie

Je hebt een lege database nodig, die je waarschijnlijk zelf moet aanmaken. Dit doe je in de beheeromgeving van je hostingprovider. Iedere hostingprovider werkt weer met een andere beheeromgeving, dus we zullen hierover niet te veel in detail treden. Bij een Direct Admin-beheeromgeving kun je dit vinden onder: Accountbeheer -> MySQL-beheer.

Er wordt je gevraagd naar een databasenaam, een databasegebruiker en een wachtwoord. Vul dit allemaal in en maak de database aan. Bewaar deze gegevens voor de vervolgstappen. Gefeliciteerd, je hebt de eerste stap alweer afgerond!

Wordpress downloaden en installeren

Vervolgens download je Wordpress op de officiële Nederlandse Wordpress website. Je downloadt hier áltijd de laatste versie. Het gedownloade zip-bestand moet worden uitgepakt, zodat dit vervolgens kan worden gekopieerd naar je webhosting. Hiervoor log je in met een FTP-cliënt op je webhosting. Vervolgens kopieer je de bestanden die in de uitgepakte map 'Wordpress' staan naar de map ‘public_html’ of ‘www’ van je webhosting. De tweede stap is hiermee voltooid: alles staat nu klaar om de Wordpress-installatie te configureren.

De eerste configuratie van Wordpress

Nu gaan we de laatste stap zetten voor de installatie van Wordpress. Je gaat met je internetbrowser naar het domein waarop de hosting actief is. Als de bestanden uit de vorige stap goed zijn gekopieerd in de juiste map op de webhosting, zou je nu een Wordpress-configuratiescherm in beeld moeten krijgen. Volg simpelweg de stappen en vul de gevraagde gegevens in. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar de databasegegevens (databasenaam, gebruikersnaam van de database en het wachtwoord). Ook wordt er gevraagd om een gebruikersaccount aan te maken voor Wordpress. Hiermee log je in op de achterkant van je Wordpress-website, ook wel dashboard of back-end genoemd. Je bent nu helemaal klaar met het installeren van Wordpress.

Inloggen na het installeren van Wordpress

Je kunt inloggen op www.voorbeelddomein.nl/wp-login.php (vul bij voorbeelddomein.nl je eigen domein in). De gegevens die op dit scherm worden gevraagd, zijn de inloggegevens die je hebt gekozen bij het aanmaken van je gebruikersaccount. Die kun je hier invullen, daarna klik je op inloggen. 

Is het allemaal gelukt? Geweldig! Maar mocht het je nou niet lukken, overweeg dan eens om je domein, hosting en eventueel je oude website te verhuizen naar Mijnwebsitehosting. Daar helpen we je natuurlijk graag bij!

Vragen? We helpen je graag!