Een webshop beginnen, zo kun je een goede start maken

13-02-2022

Je hebt grote plannen… Je wilt een eigen webshop beginnen, zodat je online producten kunt verkopen. Maar hoe begin je daarmee? Een webshop maken hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet wel een aantal belangrijke keuzes maken. Wij laten je een aantal mogelijkheden zien, zodat je zo snel mogelijk kunt beginnen met het verkopen van je producten via je eigen webshop.

Een eigen Wordpress webshop maken

Misschien heb je al een Wordpress website en wil je deze uitbreiden met een webshop – dat kan! Heb je nog geen Wordpress website? Dan leggen wij je in onze andere artikelen kort uit hoe je Wordpress kunt installeren en hoe je een Wordpress website kunt maken. Deze basis heb je nodig voordat je een Wordpress webshop kunt beginnen. Als je ervoor zorgt dat de website goed gebouwd is, kun je daar mooi op voortborduren met je eigen webshop. Om in Wordpress een webshop te beginnen, heb je alleen de keuze uit Woocommerce. Dit is een breed platform voor webshops met veel gebruikers en tal van uitbreidingsmogelijkheden.

Woocommerce webshop

De Woocommerce webshop is gratis te downloaden als plugin in Wordpress. Woocommerce biedt standaard al meer dan voldoende mogelijkheden voor de gemiddelde webshopeigenaar. Mocht je nog meer mogelijkheden willen, dan kun je aparte plugins installeren. Voor sommige zul je moeten betalen, voor andere niet. Je kunt Woocommerce gebruiken voor een kleine én middelgrote webshop. Zorg er wel voor dat je de webhosting goed op orde hebt. Wij raden je aan om voor een webshop minimaal ons Excellent hostingpakket te gebruiken. Naarmate je webshop groter wordt, kan je pakket meegroeien.

Een Magento webshop

Grote webshops maken regelmatig gebruik van Magento. Een groot nadeel daarvan is dat het voor een beginner niet goed te doen is om deze software onder de knie te krijgen. Er zijn namelijk ongelooflijk veel mogelijkheden. Een Magento webshop is ook niet op Wordpress te installeren. Ben je van plan om een enorme webshop te beginnen en besteed je de ontwikkeling hiervan uit? Dan raden wij je aan om wél voor Magento te kiezen. Onze Managed VPS systemen zijn er helemaal op voorbereid, zodat jij, je ontwikkelaars en natuurlijk je bezoekers, de beste veiligheid en snelheid krijgen. Dát zie je ook weer terug in de verkoop van je producten.

Een Joomla webshop

Een Joomla webshop is nog een derde mogelijkheid die we even kort willen toelichten. Joomla is in de basis net als Wordpress, maar toch anders. Belangrijk om te vermelden is dat Joomla over het algemeen minder ontwikkeld is dan Wordpress en daarom ook minder uitbreidingsmogelijkheden heeft. Minder mensen zijn bekend met Joomla en de beschikbare support via communities en forums is dan ook beperkt. Wij zullen je dan ook niet snel aanraden om met Joomla een webshop te beginnen.

Hoe betalen mijn bezoekers?

Je bent je webshop begonnen, je hebt je producten erop gezet, maar hoe word jij betaald? In Nederland zijn we gewend om betalingen meestal via iDeal of creditcard te laten verlopen. Dat wil jij natuurlijk ook en het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om dit te realiseren. Daarvoor heb je de zogenaamde betaaloplossingen. Je kunt het overigens ook rechtstreeks regelen via je bank, maar dat maakt de installatie een stukje complexer. Voor het gemak focussen wij hier op een aantal tussenpartijen, die dit zo makkelijk mogelijk voor je maken.

Mollie

Mollie is een van de bekendste betaaloplossingen voor heel veel webshops in Nederland. Wil je makkelijk en snel een webshop beginnen, dan pak je Mollie erbij. Het is een kwestie van registreren, jezelf en je bedrijf verifiëren, een plugin installeren en instellen en je bent er helemaal klaar voor. Vanaf dat moment kun je direct betalingen ontvangen.

PayPro

PayPro is een concurrerende betaaloplossing van Mollie en doet in de basis hetzelfde. Wel heeft PayPro nog wat extra mogelijkheden. Het belangrijkste is om goed na te gaan wat bijvoorbeeld de kosten per transactie of betaalmiddel zijn. PayPro en Mollie zijn over het algemeen veilige betaaloplossingen.

Gratis webshop maken

Een gratis webshop maken is goed mogelijk met Woocommerce, maar het is niet helemaal gratis om je webshop te laten draaien. Je betaalt namelijk per transactie en bij sommige betaaloplossingen worden er nog andere (maandelijkse) kosten in rekening gebracht. Het platform biedt van zichzelf meer dan voldoende mogelijkheden, waardoor extra uitbreidingen in de meeste gevallen niet nodig zijn.

Wij hopen dat we je hiermee geholpen hebben om een stap in de goede richting te zetten. Heb je meer vragen of advies nodig om je webshop te beginnen, dan zitten wij natuurlijk voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vragen? We helpen je graag!