Een website-analyse uitvoeren

13-02-2022

Bij Mijnwebsitehosting ben je natuurlijk verzekerd van écht heel goede webhosting voor je website, zodat je website goed en snel bereikbaar is voor bezoekers. Wij monitoren onze servers continu en brengen regelmatig updates uit, zodat we zeker weten dat jouw website met de maximale performance draait. Echter, op veel aspecten van je website hebben we geen invloed. Bijvoorbeeld op de wijze waarop je website is gebouwd en welke verbeterpunten deze nodig heeft. Voor het uitvoeren van website-optimalisaties moet je zelf aan de slag. Onze artikelen geven je inzicht in manieren hoe je dit kunt doen, bijvoorbeeld het artikel over het optimaliseren van je websitesnelheid. In dit artikel gaan we je leren hoe je een website-analyse doet, zodat je de data krijgt om allerlei verbeteringen toe te passen.

Website-analyse voor zoekmachineoptimalisatie

Vaak zijn goede tools die professionals gebruiken erg duur, waardoor ze buiten het bereik blijven van iemand die geen zoekmachine-expert is. Wil je toch weten hoe jij je website kunt verbeteren op het gebied van vindbaarheid? Dan adviseren wij je om aan de slag te gaan met Chrome-extensies. Er zijn een aantal extensies die je ontzettend veel data geven. Je kunt daarmee vervolgens dan ook direct aan de slag in combinatie met bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin voor Wordpress.

SEO META in 1 CLICK

Een Chrome-extensie waarmee je alle meta informatie van je pagina kunt opvragen. Je kunt ook afbeeldingen, links en socialmediakoppelingen controleren.

Meta SEO inspector

Deze tool doet ongeveer hetzelfde als SEO META 1 Click, maar dan uitgebreider. De informatie die hier allemaal wordt weergegeven kan je een beetje overweldigen, maar als je eenmaal door hebt waar je naar moet kijken, is dit een zeer waardevolle tool.

Bovenstaande extensies kun je gratis en eenvoudig downloaden via de Chrome Webstore.

Website-analyse voor paginasnelheid

Paginasnelheid wordt steeds belangrijker voor Google. Er wordt zelfs zo naar gekeken door Google (met de web-vitals), dat het de snelheidsscore gebruikt om je in te delen in de zoekresultaten. Google Pagespeed is hier de belangrijkste tool om te gebruiken, maar er zijn meer tools beschikbaar die je andere – en soms zelfs betere – inzichten geven. Ga naar ons uitgebreide artikel om meer kennis op te doen over hoe je een website-analyse uitvoert voor je websitesnelheid en hoe je deze snelheid daadwerkelijk kunt verbeteren.

Website-analyse voor technische optimalisaties

Wanneer Pagespeed je een score laat zien voor de snelheid van je website, dan laat het ook zien waar je technische verbeteringen kunt aanbrengen. De verbeterpunten zijn vooral bestemd voor de bouwer van de website. Hij zal veel verbeteringen kunnen toepassen, maar zelfs voor hem is het niet altijd mogelijk om datgene aan te passen wat Google aandraagt. Geen website- analyse is hetzelfde en soms zijn bepaalde punten die als technisch probleem worden gezien simpelweg nodig voor de functionaliteit van de website. Hier is het altijd zoeken naar de juiste balans tussen functionaliteit en technische optimalisaties. Ons advies is om hier niet helemaal in door te slaan. Weloverwogen keuzes, waarbij de ervaring van de gebruiker op de eerste plaats blijft staan, zijn naar ons idee het beste.

Website-analyse voor beveiligingsproblemen

Deze laatste website-analyse is zeker niet de minst belangrijke. Een website-analyse voor de beveiliging van je website kan ervoor zorgen dat je preventief stappen kunt uitvoeren, waardoor je website in de toekomst minder vatbaar is voor hackers. Resultaten van de website-analyse kun je naar de bouwer van je website sturen. Soms zijn aanbevelingen eenvoudig zelf toe te passen.

Securi

Deze tool analyseert je website bijvoorbeeld op malware en allerlei andere kwetsbaarheden. Een scanopdracht geeft heel snel resultaat. Ga naar Securi.

De Pentest tool

Deze tool gaat verder dan Securi en heeft dan ook aardig wat tijd nodig om alle kwetsbaarheden van je website te testen. Het geeft je uiteindelijk wel een heel duidelijk overzicht van wat wel en niet goed is op je website als het gaat om beveiliging. Heel handig is dat het ook aanbevelingen geeft over hoe je een kwetsbaarheid kunt oplossen. Desondanks is het voor een leek nog steeds niet eenvoudig om een aanbeveling zelf op te lossen. Dit vergt wel wat meer kennis en ook deze rapportage zul je naar de bouwer van je website moeten sturen om maximaal resultaat te bereiken. Ga naar de Pentest tool.

In dit artikel hebben we je een aantal tools voor een website-analyse laten zien, waarmee jij data kunt verzamelen over je website en waarmee de verbeterpunten aan het licht komen. Vind je het leuk om hiermee aan de slag te gaan, dan mag je in je achterhoofd houden dat je het nooit voor niets doet. Veel verbeterpunten in de verschillende categorieën website-analyses dragen direct bij aan het verbeteren van je vindbaarheid en dat is natuurlijk heel mooi meegenomen!

Vragen? We helpen je graag!