Een domeinnaam registreren: Dit moet je weten

13-02-2022

Wil jij met je bedrijf zichtbaar zijn op internet? Dan is een domeinnaam registreren één van de eerste stappen die nodig zijn. Waar moet je op letten – en wat is handig om aan te denken? Wij bespreken het in dit artikel.

Zijn je bedrijfsnaam én het gewenste domein wel beschikbaar?

Heb je een prachtige bedrijfsnaam bedacht en wil je daarop je domeinnaam gaan registreren? Dan is de eerste stap controleren of deze domeinnaam nog wel beschikbaar is. De beschikbaarheid van je domeinnaam is eenvoudig te achterhalen via onze domeinnamen-pagina. Voer je gewenste naam in en wij laten je zien of je dit domein kunt registreren. Als er ‘verhuis’ achter het domein staat, is de door jou gekozen domeinnaam helaas al door iemand anders geregistreerd.

Soms wordt zo’n domeinnaam (op)gekocht door een bedrijf, maar wordt er verder vrij weinig mee gedaan. Wanneer je contact zoekt met de eigenaar van de domeinnaam, kun je overleggen of de eigenaar het domein wil verkopen aan jou. Helaas worden hier, afhankelijk van de domeinnaam, soms flinke bedragen voor gevraagd. Is het een domeinnaam die je echt heel graag wilt registreren voor je eigen bedrijf? Dan zou je hier mogelijk toch voor kunnen kiezen.

Tot slot zou je ook kunnen overwegen om geen .nl-extensie te registreren, maar een .com, .net, .info, .org, .nu, etc. Zit je bedrijf in Nederland, dan is een .nl-domeinregistratie natuurlijk wel het mooiste. Hier lees je meer over in ons artikel: het checken van een domein.

 

Wat kost het registreren van een domeinnaam?

Het vastleggen van een URL is bij ons relatief goedkoop. Voor een .nl-domeinnaam betaal je bij ons € 5,95 per jaar. Een .com-domeinextensie kost € 12,50 per jaar. Dit is enkel en alleen voor de domeinnaam – de hosting is daar nog niet bij inbegrepen. Neem je een domeinnaam over van een partij die deze al voor zijn eigen bedrijf heeft geregistreerd? Dan kunnen de kosten daarvoor uiteenlopen van een paar honderd euro tot duizenden euro's. Sommige bedrijven maken hier een verdienmodel van, door zoveel mogelijk goede domeinnamen te kopen.

Rekening houden met SEO tijdens het registreren van je domeinnaam.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Je optimaliseert je website, zodat deze steeds beter vindbaar wordt in de Google-zoekresultaten. Dit proces begint eigenlijk al met je bedrijfsnaam en de domeinregistratie. Kies je een domeinnaam waar het zoekwoord al in verwerkt is, dan heb je zeker een streepje voor in de zoekresultaten. Dit kan een belangrijke afweging zijn bij het kiezen van je bedrijfsnaam en domein. Het lastige hierbij is dat beide nog wel beschikbaar moeten zijn.

Waar kun je je domeinnaam registreren?

Bij ons, op deze pagina voor domeinnamen, kun je je eigen domeinnaam registreren. Je hebt de mogelijkheid om tijdens het bestelproces direct te kiezen voor onze webhosting. Heel handig, want wij zorgen ervoor dat deze twee onderdelen, domeinnaam en webhosting, aan elkaar worden gekoppeld. Zo heb jij er verder geen omkijken meer naar. Je hebt bij ons al heel goede hosting vanaf € 4,99 per maand en de eerste maand kost je slechts € 1.

Direct beginnen met je Wordpress-website maken

Daarna kun je meteen beginnen met het maken van je Wordpress-website. Wij sturen je de inloggegevens toe van je Wordpress-website en jij hebt verder geen omkijken naar de installatie ervan. Meer hierover lees je in ons artikel over het maken van een Wordpress-website.

Wil je liever een ander systeem gebruiken dan Wordpress? Dat kan natuurlijk! Geef tijdens het bestelproces aan dat je geen Wordpress geïnstalleerd wilt hebben. Wij zorgen er dan voor dat je zelf je eigen gewenste CMS-systeem kunt installeren.

Registreer je domeinnaam na lancering van je website bij Google en Bing

Zorg ervoor dat je website vindbaar wordt door deze te registreren in de Google Search Console én de Bing Webmaster tools. Zij weten dan dat jouw website nog geïndexeerd moet worden. Meer hierover lees je in ons artikel over de vindbaarheid van je website.

Check en registreer je domeinnaam met webhosting vandaag nog!

Hebben wij je met dit verhaal over domeinnaam registreren enthousiast gemaakt en wil je direct aan de slag?! Je kunt bij ons meteen je domeinnaam registreren. Wij zorgen er dan voor dat je zo snel mogelijk kunt starten met onze heel goede hostingpakketten!

Vragen? We helpen je graag!